Zencefil, kış çayları arasında özel bir öneme sahip olup ana vatanı Güneydoğu Asya’dır. Hindistan ve Batı Afrika’da yetiştirilen zencefil, tropik bölgelerde sulak ve nemli toprakları sever. Şifalı bitkilerin kullanımı, insanlık tarihi kadar eski olup zencefil de bu bitkiler arasında önemli bir yer tutar. Ancak, bu bitkinin herhangi bir hastalığı tamamen iyileştirmediği ve asla ilaç yerine kullanılmaması gerektiği unutulmamalıdır.
Ülkemizdeki iklim koşulları zencefil yetiştirmeye elverişli olmadığından, Türkiye’de yetiştirilememektedir.
Zencefil bitki çayı olarak tüketilmesinin yanı sıra baharat olarak yemeklerde, tatlılarda ve içerdiği özel maddelerden dolayı kozmetik sektöründe kullanılır.
Potasyum, manganez, magnezyum, fosfor, kalsiyum ve demir açısından zengin bir kaynak olan bitki, yüksek lif içeriği ile adından söz ettirir. Ayrıca zencefil yüksek oranda folat, bakır, çinko sodyum mineralleri ve C, E ve B6 vitaminleri içerir. İçerdiği tüm vitamin ve mineraller ile birçok hastalığın tedavisinde vücuda destek olan bitki tam bir şifa kaynağı olarak özellikle kış mevsiminin aranılan bir bitkisidir.
ZENCEFİLİN FAYDALARI NELERDİR?
Antioksidan bileşenler, vitamin, mineral ve aromatik uçucu yağlar içeren zencefil, iştah açıcı, metabolizmayı hızlandırıcı ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisini yanı sıra mide bulantısı, ishal, kabızlık, şişkinlik, gaz, karın ve mide ağrısı gibi sindirim sistemi bozukluklarına karşı da faydalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirerek grip, nezle gibi soğuk algınlıklarına karşı vücudu korur. Kanser hücresi oluşumunu önler ve oluşan hücrelerin çoğalmasını engeller.
Eklem hastalıklarından doğan kas ağrılarına karşı olumlu etkileriyle de adından söz ettiren bitki baharat olarak yemeklerde kullanılabildiği gibi çay şeklinde de tüketilebilir.
ZENCEFİL ÇAYININ FAYDALARI NELERDİR?
Doğal bir antioksidan olan zencefil çayı, hastalıklardan koruyucu etkisi ile en çok tercih edilen çaylardan biridir.
- Ağrı kesici özelliği olan zencefil çayı, kas ve kemik ağrılarına iyi geldiği gibi baş ağrısını da gidermektedir. Aynı zamanda boğaz ağrıları için de etkili bir çay tercihidir.
- Zencefil C vitamini yüksek bir bitkidir. C vitamini ise sizi gripten ve soğuk algınlığından koruyacaktır.
- Bu bitki çayını düzenli olarak tükettiğinizde metabolizmanız hızlanacak ve yağ yakım işleminiz gerçekleşecektir.
- Kan şekerini düzenlemede görevli olduğundan, gün içinde tokluk hissi verecektir.
- Zencefil çayında bulunan B3, B6, demir, kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum ve magnezyum mineralleri sayesinde gün içinde almanız gereken mineralleri bir fincan içerek karşılayabilirsiniz.
- Zencefil çayı kan dolaşımını kolaylaştırarak vücudunuzun daha güçlü kalmasını sağlar. Düzenli tüketildiğinde ani üşümeler ve terlemelerden kurtulabilirsiniz. Vücut direnciniz daha dengeli ve sağlıklı hal alacaktır.
- Zencefilin mideye faydaları limon ile ortaya çıkacaktır. Çayınıza bir dilim limon atarsanız, mide bulantılarını giderebilirsiniz.
ZENCEFİL ÇAYI ZAYIFLATIR MI?
Neredeyse 0 kaloriye sahip olan bu çay vücut ısısını yükselterek metabolizmayı hızlandırır. Doğal bir yağ yakıcı olan zencefil, kan şekerini düzenleyerek uzun süre tokluk hissi sağlar. İştah kesici özelliğinden dolayı diyetleri ile birlikte zencefil çayıyla zayıflayanlar açlık hissetmediklerini belirtmektedir.
ZENCEFİL ÇAYI AÇ MI TOK KARNA MI İÇİLMELİ?
İştah kesici etkisiyle bağlantılı olarak zencefil çayı keskin aromasından dolayı aç karna içilmesi zorlayıcı olabilir. Özellikle kilo problemi olanlar için aç karnına içilmesi önerilir. Hazımsızlık ve gaz problemi olanlar ise tok karnına içtiklerinde maksimum fayda görür.
ZENCEFİL ÇAYI HER GÜN İÇİLİR Mİ?
Zencefil çayı önerilen miktarları aşmamak şartı ile her gün tüketilebilir. Aşırı tüketilmesi vücutta ciddi problemlere neden olduğundan dolayı, günde 2 fincanın üzerinde tüketilmemelidir.
ZENCEFİL ÇAYI ZARARLARI NELERDİR?
- Tüm bitkisel ürünlerde olduğu gibi zencefilin de aşırı tüketimi ciddi sağlık problemlerine yol açabilir.
- Özellikle diyabet, böbrek, karaciğer, kalp ve damar hastalıkları gibi kronik hastalıklarda dikkatli tüketilmesi önerilir.
- Aşırı tüketildiğinde ağız bölgesinde tahriş, göğüste yanma hissi ve ishale neden olabilir. Özelikle hamile ve emzirme döneminde mutlaka doktora danışarak tüketilmelidir.
- Aynı şekilde safra taşı problemi olanların bu çayı tüketmeleri sakıncalı olabilir.
- Cerrahi operasyon öncesi kan inceltici etkisi olan zencefil çayı tüketimi de zararlıdır.
- Zencefil çayı, faydaları ve zararları göz önünde bulundurularak tüketilmesi gereken bitki çayı çeşitleri arasında yer almaktadır.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Sağlık Haber Gazetesi’nde yer alan yazı, haber, özel haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Doğadaki Şifa ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden kişiler bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.