Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Yaz aylarında sıcaklar artıyor, bu öneriler çok önemli!

Yaz aylarında hamilelik, anne adaylarının sağlığı açısından dikkatli olmalarını gerektirir. Halsizlik, ödem, çarpıntı hissi, şişkinlik, bulantı, kusma, reflü ve ciltte oluşan kahverengi lekeler gibi şikayetler bu dönemi çekilmez hale getirebilir.

YAZ AYLARINDA HAMİLELİK: DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Cem Öncüloğlu, sıcak hava, artan sıvı ihtiyacı ve güneşin ultraviyole ışınları gibi üç önemli faktörün anne adaylarının özel önlemler almasını zorunlu kıldığını belirtiyor. “Yeterli su tüketimi, sağlıklı beslenme, uygun giyim, hafif egzersizler ve düzenli doktor kontrolleri ile sağlıklı ve rahat bir gebelik süreci geçirilebilir. Herhangi bir sağlık sorunu veya rahatsızlık durumunda hemen sağlık profesyonellerine başvurulmalıdır” diyor.

YAZ HAMİLELERİNE 12 ÖNEMLİ ÖNERİ

1) YAZ AYLARINDA EN AZ 8 BARDAK SU İÇİN

Yaz aylarında  hamileler su tüketimi son derece önemlidir. Yaz aylarında artan sıcaklık nedeniyle vücut daha fazla su kaybeder. Yeteri kadar sıvı alınamadığında ‘dehidrasyon’ olarak adlandırılan sıvı kaybı gelişir. Vücutta ciddi sıvı kaybı oluştuğunda, anne adayının kan basıncı düşebilir ve kandaki glukoz ve tuz dengeleri bozulabilir.

Dr. Cem Öncüloğlu, anne adaylarının dehidrasyonu önlemeleri için günde en az 8-10 bardak su içmeleri gerektiğini vurguluyor. “Suyun yanı sıra, doğal meyve suları, bitki çayları ve ayran gibi sağlıklı içecekler de tüketilebilir” diye ekliyor.

YAZ

2) SU İÇERİĞİ YÜKSEK BESİNLER TÜKETİN

Hamileler beslenmede, yaz aylarında vitamin ve mineral açısından zengin yiyecekler tüketmek açısından kritiktir. Yaz ayları, taze meyve ve sebzelerin bol bulunduğu bir dönemdir. Az ve sık yemek sindirimi kolaylaştırır ve mide rahatsızlıklarını önler. Öğünlerde hafif ve besleyici yiyeceklerin tüketilmesi önerilir. Vücuttaki sıvı kaybına karşı özellikle su içeriği yüksek olan salatalık ve karpuz gibi besinleri tüketmek faydalıdır.

3) GÜNEŞTEN KORUNMA YÖNTEMLERİ

Yaz aylarında hamilelikte cilt, hormonal değişikliklere bağlı olarak daha hassas hale gelir. Özellikle östrojen ve progesteron hormonlarının artışı, ciltte melazma adı verilen gebelik maskesi gelişimine neden olabilir. Güneş ışınları bu durumu daha da kötüleştirebilir.

Dr. Cem Öncüloğlu, güneşin zararlı UV ışınlarından korunmak için geniş kenarlı şapka, güneş gözlüğü ve yüksek koruma faktörlü güneş kremi kullanılmasını öneriyor. “UVA ve UVB ışınlarına karşı koruma sağlayan ve en az SPF 30 olan güneş koruyucular tercih edilmelidir” diyor.

yaz

4) HAMİLELER D VİTAMİNİ İÇİN GÜNEŞLENİN

Yaz sürecinde D vitamini almak da önemlidir. Güneş ışınlarının olumsuz etkilerinin yanı sıra, D vitamini sentezi gibi önemli faydaları vardır. Dr. Cem Öncüloğlu, kontrollü ve günlük 10-15 dakikalık güneşlenmenin yeterli olacağını belirtiyor.

5) RAHAT KIYAFETLER TERCİH EDİN

Yaz aylarında Hamilelik sırasında rahat ve vücudu serin tutacak giysiler giymek önemlidir. Pamuklu ve keten gibi nefes alabilen kumaşlardan yapılmış, bol ve rahat açık renkli kıyafetleri tercih edin. Sıkı ve sentetik giysilerden kaçının çünkü bunlar terlemeyi artırarak rahatsızlık verebilir.

YAZ

6) BESİN ZEHİRLENMESİNE KARŞI ÖNLEM ALIN

Yaz aylarında hamilelikte dışarıda yemek yeme alışkanlığı artar. Dr. Cem Öncüloğlu, bu dönemde besinlerin kolay bozulması nedeniyle zehirlenme riskine dikkat çekiyor. Dışarıda besin tüketirken hijyenik kurallara dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

7) ÖDEMİ ÖNLEMEK İÇİN İPUÇLARI

Hamilelikte yaz aylarında ödem, sıcak nedeniyle daha da artar. Ödemi önlemek için rahat ayakkabılar tercih edilmeli, bol su içilmeli ve yürüyüş yapılmalıdır. Uzun süre oturmak gerekiyorsa ayaklarınızı uzatın ve dinlenirken ayaklarınızı vücut seviyesinin üzerine kaldırın.

YAZ

8) HAFİF EGZERSİZLER YAPIN

Hamilelik sürecinde yaz aylarında hafif egzersizler yapmak, hem fiziksel hem de ruhsal sağlık için önemlidir. Yürüyüş, yüzme ve yoga gibi düşük yoğunluklu aktiviteler önerilir. Ancak sıvı kaybı ve buna bağlı kan basıncı düşüklüğü oluşabileceği için egzersiz yaparken aşırıya kaçmamak önemlidir.

9) RUTİN KONTROLLERİ İHMAL ETMEYİN

Yaz aylarında hamilelik sürecinde düzenli doktor kontrollerine devam etmek, herhangi bir sağlık sorunu yaşamamak için önemlidir. Tatil programınızı 34. haftadan önce ayarlamaya çalışın ve tatil öncesinde doktorunuzla görüşüp olası riskler hakkında bilgi alın.

10) YAZ AYLARINDA SIVI KAYBI VE GÜNEŞ ÇARPMASINA DİKKAT EDİN

Hamilelikte yaz aylarında sıvı kaybı ve güneş çarpması riski artar. Baş dönmesi, baygınlık hissi, ağız kuruluğu, az ve koyu renkli idrar ile baş ağrısı gibi belirtiler görüldüğünde hemen sıvı alımını artırıp, gölge ve serin bir yerde dinlenmelisiniz.

11) KİRLİ VE AŞIRI KLORLU HAVUZLARDAN KAÇININ

Hamilelikte serinlemek için havuza veya denize girebilirsiniz. Ancak kirli ve aşırı klorlu havuzlardan kaçınmak önemlidir. Kirli havuzlar, mantar enfeksiyonu gibi vajinal enfeksiyonlara yol açabilir. Deniz suyu genellikle daha güvenlidir ancak çok kalabalık ve kirli plajlardan da uzak durulmalıdır.

YAZ

12) YOLCULUKLARDA SIK SIK MOLA VERİN

Hamilelikte yaz tatilleri ve seyahatlerde dikkatli olunmalıdır. Uzun yolculuklar sırasında bacakları hareket ettirerek kan dolaşımını sağlamak, sık sık mola vermek önemlidir. Uçak ile seyahat etmek istiyorsanız öncesinde doktorunuza danışın. (HABER MERKEZİ)