Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Yanlış güneş gözlüğü kullanımı Sarı Nokta hastalığını tetikleyebilir

Elazığ Medilines Hastanesi’nde görevli göz sağlığı ve hastalıkları uzmanı yardımcı doçent doktor Oğuzhan Genç, havaların ısınmasıyla birlikte kullanımı artan güneş gözlükleri hakkında açıklamalarda bulunarak, yanlış güneş gözlüğü seçimlerinin sarı nokta hastalığını hızlandırabileceğini belirtti.

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte güneş gözlüğü kullanımının hızla arttığını belirten Dr. Genç, küresel ısınmanın mevcut durumda olduğunu vurguladı. “Biz hastaların tümüne güneş gözlüğü tavsiye ediyoruz. Güneş gözlüğü seçerken dikkat edilmesi gereken bazı kurallar vardır.

Sarı nokta

Gözlük camının kalitesi çok önemlidir. Kötü kalite camlar göze zarar verebilir. Çünkü bu gözlüklerdeki amaç, ultraviyole ışınlar dediğimiz UVA ve UVB ışınlarının gözün kornea ve kurucu elemanlarından geçtikten sonra göz retinasına çok az miktarda ulaşmasını sağlamak ve burada oluşabilecek kalıcı hasarı engellemektir. Kötü camlar da ışığı süzmezse gözbebeğini büyüteceği için fayda değil de çok fazla zarar verebilir,” dedi.

Dr. Genç, ayrıca ileri dönemde sarı nokta hastalığını hızlandırabileceğini belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Retina hücrelerinde tahribat oluşturabilir. Bunların hepsi dikkat edilmesi gereken konulardır. O yüzden gözlük seçerken kalitesi sorulmalı ve doktora görünüp onun danışmanlığında gözlük alması önemli bir konudur. Güneş gözlüklerinin camları biraz daha koyu bir renge sahip, bunun sebebi de güneş ışınlarının göze geçmesini engellemektir.

Eğer kalitesiz, sadece dış görünüş için alınırsa, karanlık ortamda gözbebeği büyür ve göze daha fazla zararlı ışınlar geçer. Kalitesiz gözlük fayda vermez, aksine zarar verir. Güneş gözlüğü estetik bir olaydır. Görünüş sağlar ama en önemli faktör camın kalitesidir. Camın kalitesi seçilirken göz doktoruna danışılmalı ve bir optikçi tavsiyesi ile alınması çok önemlidir. Gösterişe kaçalım derken gözlere zarar vermeyelim.” Ahmet Mücahid Kantarcıoğlu (İHA)