Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Türkiye’de devlet hastanelerinde ilk: 21 yaşındaki gence ‘menüsküs nakli’

Samsun’da 16 yaşında halı sahada arkadaşları ile maç yaparken ön çapraz bağları kopan ve geçirdiği ameliyatlar sonrası menüsküsü alınan gence menüsküs nakli yapıldı. Türkiye’de devlet hastanelerinde ilk olan nakli yapan Ortopedi ve Travmatoloji Uzm. Doç. Dr. Lokman Kehribar, “Türkiye’de bir doku bankası yok. Soğuk zincir ile menüsküs Amerika’dan geldi. Operasyonu tamamladık ve ben inanıyorum ki genci tekrar yeşil sahalarda göreceğiz” dedi.

2018 yılında arkadaşları ile halı saha maçındayken yaşadığı bir olay sonucu ön çapraz bağları kopan ve menüsküs yaralanması geçiren Ensar Usta, geçirdiği ameliyatlar sonrası aktif spor hayatına dönemedi. Akabinde Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Lokman Kehribar’a başvuran 21 yaşındaki Ensar’ın yapılan tanısal artroskopi sonucunda menüsküsünün olmadığı fark edildi.

Dr. Kehribar inceleme sonucu gencin menüsküs nakli olması gerektiğine karar verdi. Türkiye’de bir doku bankası olmadığı için menüsküs ilk olarak soğuk zincir ile Amerika’dan Ankara’ya getirildi. Ankara’dan da soğuk zincir ile ameliyatın yapılacağı günün sabahı Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne getirilen menüsküs, Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Emin Okutan’ın da görev yaptığı ameliyatla başarılı bir şekilde Ensar Usta’ya nakledildi. (İHA)