Çocuklarımızın beslenme eğitimi onların küçük yaşlarında biz büyüklerin verdiği bilgilerle evlerimizde başlıyor. Daha küçük yaşlarda onlara yedikleri yiyecekleri tanıtmak, içerdikleri vitaminleri söylemek ileri yaşlarda sağlıklı beslenmelerine büyük faydalar sağlayacaktır. Besin ve beslenme eğitimi pratik uygulama ve öğrenme onların ileriki yaşlarda sağlıklı yiyecekler hazırlamalarına da katkılar sağlayacaktır.
Çocuklarımızın özellikle sevmediği yiyecekleri çeşitli şekillerde pişirip hazırlayarak onların bu yiyecekleri sevmesini sağlayabiliriz. Bunları onlarla birlikte hazırlamak onlara daha da faydalar sağlayabilir.
Sevmediği bir yiyeceği yiyebilmesi için ‘Bak bunu birlikte hazırladık daha güzel oldu’ gibi sözlerle onları teşvik edebilirsiniz. Böylelikle çocuklarımızı bütün sağlıklı yiyecekleri yemelerini sağlayabiliriz. Sağlıklı öğün planları için bakıcı, öğretmen, aile destekleri ile çocuklarımıza sevmedikleri yiyecekleri dahi sevdirebiliriz.
Daha küçük yaşlarda evdeki bakıcısı, annesi ve büyükleri tarafından besinleri sevdirmek, temizlik ve güven konusunda bilgilendirmek ileriki yaşlarında çocuklarımızın büyük yararına olacaktır.
Çocuklarımızın besin gruplarını tanımalarını, besinlerin temizliğini ve dengeli beslenme planlayabilmeleri için gerekli eğitim ve olanakları yaratmalıyız. Örneğin, yağı, tuzu, şekeri nasıl kullanmalarını, fazlasının zararlı olduğunu birlikte hazırladığınız yiyeceklerle göstermeliyiz.
Okulda beslenme eğitiminde hedef okul çocukları gibi görünse de bu eğitimin sağlanabilmesi için oluşturulması gereken program öğretmenlerin, ailenin, yöneticilerin, beslenme servisi yapan personelin, rehberlerin ve sağlık görevlilerinin de eğitimli olması büyük önem taşıyor.
Öğrencilerin değişik besin gruplarını tanımaları ve dengeli beslenme planlayabilmeleri için gerekli eğitim ve olanağı yaratılmalı. İlk öğretimde beslenme eğitimi pratiğine daha fazla zaman ayrılmalı. Konunun uzmanlarından destek alınmalı.
Okul yemeği, ara öğünler ve okul dışındaki eğitim ve geziler gibi bütün okul aktivitelerindeki besinlerin ve beslenmenin tutarlı mesajlar içermesi gerekiyor.
Sağlıklı beslenmenin temeli çocukluktan başlıyor…