Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

RETORNA PROJESİ, görme tedavilerinde dönüm noktası olacak

Bahçeşehir Üniversitesi (BAU), Avrupa Birliği Ufuk Avrupa Programı kapsamında görme bozukluklarının tedavisinde umut ışığı olacak. 

BAU, görme bozukluklarının tedavisinde umut vadeden bir projeye dahil olarak Avrupa Birliği Ufuk Avrupa Programı’nda önemli bir başarı elde etti. RETORNA adlı proje, retina hastalıklarına yönelik RNA temelli tedavileri hedefliyor.

GÖRME BOZUKLUKLARI İÇİN YENİ TEDAVİ STRATEJİLERİ ACİL BİR İHTİYAÇ

Görme bozuklukları, etkilenen hastalar ve toplum genelinde önemli sosyal ve ekonomik etkisi olan artan küresel bir sorunu temsil ediyor. Birkaç yıl içinde, 60 yaşın üzerindeki Avrupa vatandaşlarının çoğunun yaşla ilişkili makula dejenerasyonu (AMD), diyabetik retinopati (DR) ve retinitis pigmentosa (RP) gibi görme bozukluğu hastalıklarından etkileneceğini öngörülüyor. Bu doğrultuda yeni tedavi stratejileri geliştirmek için acil bir ihtiyaç olduğu anlaşılıyor.

Görme bozuklukları, küresel ölçekte artan bir sorun olmasına rağmen, retina hastalıkları nın etkili bir tedavisi ne yazık ki henüz mevcut değil. AB Ufuk Avrupa Marie Skłodowska-Curie Eylemleri programı tarafından finanse edilen “Retinal hastalıkların tedavisi nde RNA’ya hedefleme (RETORNA)” projesi, retina hastalıklarının tedavisini hedefliyor.

RETİNA HÜCRELERİNDE FARKLI RNA TÜRLERİ İNCELENECEK

Bahçeşehir Üniversitesi’nde gerçekleştirilecek çalışmalara BAU Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Durdağı liderlik edecek. Prof. Dr. Serdar Durdağı: “RETORNA, retina hücrelerinde ifade edilen farklı RNA türlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Proje ile biyoinformatik modeller (in siliko), hücre ve doku kültürleri (in vitro), hayvan modelleri (in vivo) ve hastalar üzerinde incelemeler yapılarak farklı retinal hastalıklar için RNA profillerinin oluşturulması hedeflenmiştir. Bu taramalar ile retinal dejenerasyonlar (RD) için terapötik yaklaşımlar olarak kullanılacak çeşitli hedefler belirlenecek. Seçilen mikro RNA’ların (miRNA’lar) taklitleri ve RNA-aptamerler, DR, AMD, RP gibi hastalıkların tedavisinde kullanılacak. Projenin konsorsiyumu, Bahçeşehir Üniversitesi dahil olmak üzere 7 üniversite ve bir araştırma enstitüsünden oluşuyor. 48 ay süreli RETORNA projesi ayrıca 10 ayrı doktora projesine ev sahipliği yapacak olan bir araştırma eğitim ağı oluşturacak. Dolayısıyla bu proje, görme ve sinirbilim alanı nda genç bilim insanlarını yetiştirmek için yenilikçi, uluslararası ve disiplinler arası bir platform sağlamayı amaçlıyor.”