Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kulaktaki şekil bozukluklarına ameliyatsız çözüm

Eskişehir Özel Ümit Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Kuğu, son zamanlarda yenidoğan larda sıklıkla görülen kulak kepçesi şekil bozukluklarının ameliyatsız ve kalıcı etki gösteren tedavisi hakkında bilgi verdi.

Son yıllarda yenidoğanlardaki kulak şekil bozuklukları hakkında farkındalık oldukça arttı. Eskişehir Özel Ümit Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Kuğu, bozuk şekilli kulak yapılarının ne gibi problemlere yol açtığını ve nasıl tedavi edildiğini anlattı.

Kulak, kıvrık kulak, fincan kulak gibi doğuştan gelen deformite ler olduğunu aktaran Kuğu, kıkırdak kaynaklı olarak anne karnında şekil bozukluğuna uğrayan kulakların doğumdan sonraki ilk 3 ayda uygulanan tedavi ile 6 haftalık sürede kalıcı olarak düzelebileceğini söyledi.

Uygulanan tedavi yönteminde özel kalıp ve bantlama yöntemlerinin uygulandığını, herhangi bir dikiş ya da kesi işleminin uygulanmadığını ifade eden Kuğu, “Yenidoğanlarda işitme taraması yapıldıktan ve işitmesinin normal olduğunu gördükten sonra kulak şekline dikkat etmek gerekiyor. Kulak şekil bozuklukları özellikle biz çocuk hastalıkları doktorlarının ve ailelerin farkındalığının artmasıyla gündeme gelen durumlardan biridir.

Tamamen estetik olarak kulaklarda bir kıvrım bozukluğunun olması, kepçe kulak olması, onun dışında kulak kepçesindeki iç bükey ve dış bükey çizgilerin düzgün seyretmemesi gibi durumlara dikkat ederek yenidoğanları değerlendirmemiz gerekiyor. Eskiden ninelerimiz, bebeklerin kulak şekillerinin düzgün olması için bebeğin başına bağladıkları tülbentler vardı, bunlar deformiteleri düzeltmede etkili yöntemlermiş.