Kolon kanseri nedeniyle önce kemoterapi gören, tümörün bağırsağını tıkaması yüzünden bu tedavi bitmeden ameliyat olmak durumunda kalan Mehmet Halil Kadınkız’a (66) tek seansta üç ameliyat yapıldı.
Kolon kanseri tanısı konulan İzmir’de yaşayan emekli Tütün Teknoloji Mühendisi Mehmet Halil Kadınkız, tedavi için Acıbadem Kent Onkoloji Merkezi’ne başvurdu. 4. evre kolon kanseri ve karaciğerinde metastaz tespit edilen Kadınkız’ın durumu, tümör konseyinde ele alındı ve kemoterapi başlandı.
Medikal Onkolog Doç. Dr. Gürbüz Görümlü’nün takibinde kemoterapi gören hastanın tedavisi sürerken, tümör bağırsağını tıkadı. Bunun üzerine Kadınkız, tedavisi sona ermeden acil ameliyata alındı. Kadınkız, Acıbadem Kent Hastanesi’nde genel cerrahi profesörü Dr. Cem Terzi tarafından ameliyat edildi, kolondaki tümör çıkarıldı ve kolostomi işlemi yapıldı. Ardından tekrar kemoterapiye başlandı.
Tedavi sürerken karaciğerdeki bir tümörde büyüme tespit edildi. Kadınkız’ın durumu tekrar tümör konseyinde görüşüldü ve konsey ameliyat kararı aldı. Tek seansta 3 ameliyat yapılması planlandı: kolostominin kapatılması ve karaciğerdeki metastazların çıkarılması. Ameliyata genel cerrahlar Prof. Dr. Emre Canda, Prof. Dr. Murat Kılıç ve girişimsel radyoloji uzmanı Doç. Dr. Mir Ali Purbager katıldı.
Ameliyat öncesinde çekilen PET tetkikinde karaciğerde cerrahiye uygun olmayan 8 metastaz tespit edildiğini belirten Doç. Dr. Purpager, ameliyat sırasında bu sayının 30 olduğunu tespit ettiklerini ve mikrodalga ablasyon yöntemiyle müdahale ettiklerini açıkladı. Mikrodalga ablasyon yönteminde doku içine elektromanyetik dalgalar gönderilir, bu dalgalar dokuda bulunan su moleküllerini hareket ettirir ve oluşan ısı ile doku ölümüne yol açar.
Ameliyat sırasında Prof. Dr. Canda, stoma ile birlikte ilk operasyon sonrasında gelişen fıtığı kapattı. Ardından Prof. Dr. Kılıç, karaciğerdeki en büyüğü 2.4 cm çapında olan 4 kitleyi çıkardı. Doç. Dr. Purpager ise intraoperatif ultrason görüntüsü ile karaciğerde tespit edilen 30 lezyona mikrodalga ablasyon yöntemiyle müdahale etti. Bu müdahale sonucunda hastanın karaciğerindeki tüm metastazlar yok edildi ve vücudunda tümör ve metastaz kalmadı.
Ekip çalışmasıyla aynı seansta üç farklı tedaviyi gerçekleştirdiklerini vurgulayan Doç. Dr Purpager, bu vakada mikrodalga ablasyon yöntemiyle müdahale edilen lezyon sayısının normalden çok olduğunu belirtti. Genelde 5-6 lezyona müdahale edilen yöntemde, bu vaka sırasında 30 lezyona müdahale edilmiştir ve bu yöntemle uygulanan en yüksek sayıdaki vaka olarak kaydedilmiştir.
Son bir yılını hastalıkla mücadelede geçiren Mehmet Halil Kadınkız, zor günleri geride bırakmayı doktorlarına borçlu olduğunu belirterek teşekkürlerini iletti ve bundan sonra her şeyin yolunda gitmesini umut ettiğini ifade etti. (İHA)