Kalp kapağı darlığı, dünya nüfusu hızla yaşlanırken sıklığı artan kalp hastalıklarından biridir. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Uğur Arslan, TAVI yönteminin, kalp kapaklarındaki ciddi darlık nedeniyle ameliyat olması gereken ancak ameliyat olmak istemeyen ya da ameliyatı riskli hastalarda ‘ameliyatsız müdahale imkânı’ tanıdığını belirtmiştir.
Kalp kapağı, vücuda gerekli besin maddelerini ve oksijeni sağlayan kanı damarlar içinde hareket ettiren bir pompa olan kalbin en önemli parçalarından biridir. Prof. Dr. Uğur Arslan, kalbin çalışma şekli ve aort kapak darlığı hakkında şu bilgileri vermektedir:
“Kalbimiz, dört odacıktan oluşur ve bu odacıklar arasında bulunan kalp kapakları kan akışını kontrol eder. Özellikle vücuda kanın pompalanmasını sağlayan kalbin sol alt bölümü ile tüm vücuda kanın dağılmasını sağlayan ana damar arasındaki kapak ayrı bir öneme sahiptir. İlerleyen yaşla birlikte bu kapakta kireçlenmeler ortaya çıkar, bu kireçlenmeler kapakta daralmalara neden olur ve ‘aort darlığı’ denilen kalp kapak hastalığına yol açar.”
Kalp kapağı daralması tedavisinde cerrahi işlem gerektiren durumlarda TAVI yöntemi önemli bir alternatiftir. Prof. Dr. Arslan, TAVI yönteminin ameliyat olmak istemeyen ya da ameliyatı riskli hastalarda nasıl uygulandığını şöyle özetlemektedir:
“Kalp kapağı daralmasının belirgin olduğu durumlarda açık kalp cerrahisi ile kapağın değiştirilmesi gerekmektedir. Ancak cerrahi işlem için yüksek risk grubuna giren hastalarda ameliyatsız bir müdahale yöntemi olan ‘TAVI’ uygulanır. Bu yöntem, ‘Transkateter aort valfi implantasyonu’ anlamına gelir ve anestezi gerektirmeyen bir yöntemdir.”
Kalp kapağı TAVI işlemi, açık kalp cerrahisine göre birçok avantaja sahiptir. Prof. Dr. Arslan, TAVI işlemi hakkında önemli bilgiler vermektedir:
“Dünyada 10 yılı aşkın süredir, Türkiye’de ise 2009 yılından beri uygulanan TAVI işlemi, ‘kateter kullanılarak aort kalp kapağı yerleştirilmesi’ şeklinde açıklanabilir. Bu işlem göğüs duvarı açılmadan, tercihen kasık damarı kullanılarak gerçekleştirilir.
Daralmış kapak önce bir balon ile genişletilir, ardından yeni kapak eski hastalıklı kapağın içine yerleştirilir. TAVI kasıktan yapıldığı takdirde genel anestezi veya göğüs kafesinin kesilmesi gerekmez, bu sayede hastaların iyileşme dönemi kısalır.” (İHA)