İnme nedenleri ve erken müdahalenin önemi: Vücudun bir kısmında ya da tamamında hareket kaybına neden olan inme (felç), kalp hastalıklarının ardından en sık ölüm nedeni olarak dikkat çekiyor. Uzmanlara göre yaşlanan nüfus, yaşam süresinin uzaması ve hareketsiz yaşam tarzı, inme riskini her geçen yıl artırıyor.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Gülnaz Emin, inmenin dünya genelinde giderek büyüyen bir sağlık sorunu olduğunu belirterek, “Beyin damarlarına giden kan akışının aniden kesilmesi, zihinsel ve fiziksel yeti kayıplarına neden olur. İnme, hayatta kalanlarda kalıcı özürlülüğe yol açabilir” dedi.
İnme belirtilerinin ani başladığını vurgulayarak, şu sinyallere dikkat edilmesi gerekiyor.
Bu belirtiler görüldüğünde zaman kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini ifade etti.
İnme riskinin yaş, cinsiyet ve genetik gibi değiştirilemeyen faktörlere bağlı olabileceğini söyleyen Emin, özellikle ileri yaş, erkek cinsiyet ve aile öyküsünün riski artırdığını kaydetti.
Öte yandan; hipertansiyon, kalp hastalıkları, diyabet, yüksek kolesterol, sigara, alkol, obezite, hareketsizlik ve kötü beslenme gibi değiştirilebilir faktörlerin kontrol altına alınmasının inme riskini düşürdüğüne dikkat çekti.
Beslenme alışkanlıklarının önemine değinen Dr. Emin, Akdeniz tipi diyeti önererek; meyve, sebze, tam tahıl, zeytinyağı ve balık tüketiminin artırılmasını; tuz, şeker ve işlenmiş gıdalardan uzak durulmasını tavsiye etti.
Hareketsizliğin de ciddi bir risk faktörü olduğunu söyleyen Emin, “Günde 20 dakika tempolu yürüyüş bile riski azaltabilir” dedi. Egzersiz kapasitesi düşük bireylerde de, kişinin sağlık durumuna uygun aktivitelerin yapılması gerektiğini vurguladı.
İnme sonrası rehabilitasyonun en erken dönemde başlaması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Emin, “Beynin yeniden yapılanma kapasitesi olan nöroplastisite sayesinde, görev-odaklı öğrenme ve robotik yürüme cihazlarıyla önemli gelişmeler sağlanabiliyor” ifadelerini kullandı.
İnme sonrası hastaların ruhsal durumunun da göz önünde bulundurulması gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Emin, “Depresyon sık görülen ancak çoğu zaman fark edilmeyen bir durumdur. Bu süreçte psikolojik destek ihmal edilmemeli” dedi.
İnme sonrası rehabilitasyon sürecinin, kişinin topluma yeniden kazandırılması, komplikasyonların önlenmesi ve tekrar inme riskinin azaltılmasına yönelik olduğunu belirten Dr. Emin, “Riskleri en aza indirerek daha kaliteli bir yaşam mümkündür” diyerek sözlerini tamamladı.