Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Hepatit B virüsü taşıyan kişilerin sayısı: Türkiye’de 3 milyondan fazla

Hepatit B virüsü taşıyanların sayısı: Türkiye’de 3 milyondan fazla kişi. Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve paydaşlarının, 2030 yılına kadar hepatitin ortadan kaldırılması hedefine doğru büyük çaba sarf edildiğini belirtti.

Viral hepatit dünya çapında 300 milyondan fazla insanı etkileyen ve her yıl 1 milyondan fazla ölüme neden olan ciddi bir sağlık sorunudur. Türkiye’de ise 3 milyondan fazla kişide hepatit B, 300 bin kişide hepatit C bulunmaktadır.

Hepatit B

HEPATİT B VE C DURUMU TÜRKİYE’DEKİ TABLO

Hepatit B ve hepatit A aşılarının bağışıklama programında yer aldığını ve yaygın olarak Türkiye’de uygulandığını söyleyen Prof. Dr. Leblebicioğlu, etkili aşılar, önleme stratejileri ve ilaçlar mevcut olmasına rağmen, hepatitten kaynaklanan ölümlerin küresel olarak artmaya devam ettiğini ifade etti. VM Medical Park Samsun Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü dolayısıyla bilgilendirmelerde bulundu.

VİRAL HEPATİT: KÜRESEL BİR SAĞLIK SORUNU

Önemli bir halk sağlığı sorunu olan viral hepatit, karaciğer hastalığı, karaciğer sirozu ve karaciğer kanserine yol açabilir. Bununla birlikte, dünyada Hepatit B hastalarının üçte ikisi hala yeterli bakım ve tedavi almamaktadır. Bu durum, hastaları ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya bırakmaktadır.

Dünya Hepatit Günü’nün, 28 Temmuz’da her yıl kutlanan küresel bir girişim olduğunu söyleyen Prof. Dr. Leblebicioğlu, bu etkinliğin temel amacının viral hepatitle mücadele etmek, önleme yollarını yaygınlaştırmak ve test edilmesinin yanı sıra tedavinin önemini vurgulamak olduğunu belirtti.

Hepatit B

YENİ SLOGAN: HAREKETE GEÇ, TEST ET, TEDAVİ ET, AŞILA

Bu yılki Dünya Hepatit Günü’nün teması “Harekete geç. Test et, tedavi et, aşıla” olarak belirlendi. Prof. Dr. Leblebicioğlu, bu tema doğrultusunda, öne çıkan çağrıları ve eylemleri şöyle sıraladı:

Bilgi Edinme ve Farkındalık Oluşturma

Hepatitin türleri, bulaşma yolları, önlenmesi ve tedavisi hakkında bilgi edinin. Bu bilgileri arkadaşlarınız, aileniz ve toplumunuzla paylaşarak farkındalık oluşturun.

TEST YAPTIRMA VE AŞILANMA

Özellikle risk altındaki kişileri hepatit testi yapmaya teşvik edin. Hepatit A ve B için aşı olmak, önleme açısından hayati önem taşımaktadır. Hepatit C’nin erken teşhisi ve tedavisi ise iyileşmeye yol açabilir.

HAREKETE GEÇME

Her 30 saniyede bir kişinin hepatitle ilişkili bir hastalıktan ölmesi nedeniyle, viral hepatitle mücadelede harekete geçmek için bekleyemeyiz. Bireysel ve toplumsal olarak, hepatit konusunda daha aktif rol almalıyız.

HEPATİT İLE MÜCADELEDE ÖNEMLİ ADIMLAR

Dünya Hepatit Günü, viral hepatitin küresel etkisini azaltmak ve 2030 yılına kadar hepatitin ortadan kaldırılması hedefine ulaşmak için önemli bir fırsattır. Prof. Dr. Leblebicioğlu, farkındalık oluşturma, test ve tedavi hizmetlerine erişimi artırma, aşılama ve toplumsal seferberliğin bu mücadeledeki kilit unsurlar olduğunu vurguladı. Hep birlikte hareket ederek, viral hepatitin yıkıcı etkilerini azaltabiliriz. (İHA)