Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Evcil hayvan sahiplerine önemli kene uyarısı: Nasıl korunabilirsiniz?

Uzmanlar, evcil hayvanlarını ormanlık bölgelerde gezdirenlerin kene ye karşı daha dikkatli olmaları konusunda uyardı. Yabani hayvanların yanı sıra evcil hayvanların da kene yi bir bölgeden başka bir bölgeye taşıma riskine dikkat çekildi.

“KEDİ VE KÖPEKLERİNİ DIŞARIDA GEZDİRDİKLERİNDE KENE TAŞIMA İHTİMALLERİ OLABİLİR”

Veteriner Hekim Fatih Koç, evcil hayvanlarını yeşillik alanlarda, ormanlık bölgelerde gezdirenlerin keneye karşı daha dikkatli olması gerektiğini belirtti. Koç, “Eve dönüşlerde insanların vücudunda kene olup olmadığı yönünde yaptığı kontrolü beslediği evcil hayvanına da yapması gerekiyor,” dedi.

Koç ayrıca, evcil hayvanların 1-2 ay arayla aşılanması gerektiğini vurgulayarak, “Kedi ve köpeklerini dışarıda gezdirdiklerinde kene taşıma ihtimalleri olabilir. Bu amaçla onların iç ve dış parazitlerini yapmalarını ve kontrollerini öneririm. Kene taşıyıcıdır ve bakteri ile virüsleri taşır. Bu sebepten dolayı hem sevimli dostlarımıza hem de bizlere büyük zararlar verebiliyor,” ifadelerini kullandı.

Evcil hayvan sahiplerine önemli kene uyarısı

“EVE DÖNÜŞTE KENE OLUP OLMADIĞI KONTROLÜ ÖNEMLİ”

Evcil hayvanlara gezinti yaptırıldıktan sonra eve dönüldüğünde mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini belirten Koç, “Bahçe ve mesire alanlarında sevimli dostlarımızla gezinti yaptığımızda eve döndüğümüzde onların üzerinde, kendi üzerimizde, giysilerimizde kene olabilir. Bunları evimize taşıyor olabiliriz. Bu vesileyle sevdiğimiz dostlarımıza, eşimize, dostumuza zarar veriyor olabiliriz. Hem onların kontrolünü hem de kendi kontrolümüzü yaparak koruma önlemini almış olabiliriz,” dedi.

“KENENİN OLDUĞU HER YERDE KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ RİSKİ OLABİLİR”

Koç, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı ilk önce Kırım’da görülmüştür. Kenenin olduğu her yerde bu hastalık olabilir. İspanya’da binlerce insanın ölümüne sebep olmuş bir hastalıktır. Kene öldürücü değildir, kenenin taşıdığı virüsler öldürücüdür. Bu vesileyle her kene de potansiyel bir mikrop taşıyıcı diyebiliriz. Bu sebepten dolayı da kendi kontrolümüzü yapmamız gerekiyor,” ifadelerini kullandı. (İHA)