Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Erzincan’da evlilik öncesi isteğe bağlı SMA taraması ücretsiz yapılıyor!

Erzincan’da SMA hastalığının önlenmesine yönelik, evlilik öncesinde çiftlere ücretsiz SMA taraması yapılıyor.

Spinal Musküler Atrofi (SMA); vücutta istemli kasların kuvvetsizliğine ve atrofisine (erimesine) yol açan kalıtsal, nöromusküler bir grup hastalık olarak tanımlanıyor. Günümüzde kesin tedavisi olmayan hastalık ömür boyu palyatif bakım gerektiriyor. Aynı zamanda aile ve toplum üzerinde maddi, manevi ciddi yük oluşturuyor.

SMA tarama

Bu hastalığın önlenmesinde en önemli adım ise evlilik öncesi çiftlerin SMA taraması yaptırıp taşıyıcılık testinden geçmesi olarak belirtiliyor.

Testlerde her ikisi de taşıyıcı olan çiftlerin belirlenerek çocuk sahibi olmadan önce genetik danışmanlıktan ve sağlıklı çocuk sahibi olmak için sunulan hizmetlerden yararlanmaları amaçlanıyor.

Böylece yeni hasta doğumunun engellenmesi hedefleniyor.

SMA taraması

Bu kapsamda Erzincan’da SMA hastalığının önlenmesine yönelik, evlilik öncesinde isteğe bağlı tüm çiftlerin taşıyıcılık testinden geçmesini amaçlayan SMA tarama programı ücretsiz şekilde Aile Sağlığı Merkezlerinde yapılıyor.

Erzincan İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri ÇEKÜS Birimi tarafından yapılan saha ziyaretlerinde, merkeze bağlı tüm aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına gerekli bilgilendirmeler yapılıp, SMA tarama ile ilgili iş ve işlemlerin süreçleri hakkında görüşmeler yapılıyor. (İHA)