Epilepsi ile ilgili yanlış bilgiler hastalara zarar verebilir! 26 Mart Dünya Epilepsi Farkındalık Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, epilepsiye dair doğru bilinen yanlışları açıkladı ve hastalar ile yakınları için önemli önerilerde bulundu.
Epilepsi beyindeki anormal elektriksel aktiviteye bağlı olarak tekrarlayan nöbetlerle karakterize bir nörolojik bozukluk olduğunu belirten Dr. Celal Şalçini, şu ifadeleri kullandı:
Epilepsi, genetik yatkınlık, beyin travması, enfeksiyonlar, inme, tümörler veya gelişimsel bozukluklar gibi farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Tanı süreci hastanın klinik öyküsü, nöbetlerin özellikleri ve nörolojik muayene ile başlar. Elektroensefalografi (EEG), Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI), Bilgisayarlı Tomografi (BT) ve kan testleri tanıyı doğrulamak için kullanılabilir.
Epilepsi nöbetlerini tetikleyen faktörlere dikkat çeken Dr. Şalçini, şu uyarılarda bulundu:
Bu tetikleyicilerden kaçınmanın mümkün olduğunu belirten Dr. Şalçini, düzenli uyku, stres yönetimi, alkolden kaçınma ve uygun ilaç kullanımının önemine vurgu yaptı.
Epilepsi nöbeti sırasında hastaya yapılacak doğru müdahalenin hayati önem taşıdığını belirterek şu önerilerde bulundu:
Toplumda epilepsiyle ilgili yanlış inanışların yaygın olduğunu belirten Dr. Celal Şalçini, şu hataların altını çizdi:
Epilepsi farkındalığını artırmak için toplumda eğitim programlarının önemli olduğunu vurgulayan Dr. Şalçini, şunları önerdi:
Epilepsi ile yaşayan bireylerin sosyal hayatlarının daha verimli olabilmesi için bazı adımlar atabileceğini belirten Dr. Celal Şalçini, şu önerilerde bulundu:
Epilepsi hastaları, uygun tedavi ve destekle eğitimlerini tamamlayabilir ve iş hayatında başarılı olabilir. Farkındalığın artması, epilepsi hastalarının toplumda daha rahat ve eşit bir şekilde yaşamalarına katkı sağlayacaktır.