Mantar zehirlenmeleri konusunda önemli uyarılarda bulunan Düzce Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, vatandaşları doğal alanlarda yetişen mantarlardan uzak durmaları konusunda uyardı. Bandrollü kültür mantarlarını tercih etmelerini önerdi.
Ülke genelindeki artan yağışlar nedeniyle doğada yetişen mantarların üremesinde ve tüketimin artmasına bağlı olarak zehirlenme vakalarında artış olabileceğini belirten Sağlık Müdürü Dr. Yılmaz, doğal ortamlarda yetişen ve yapısında zehir bulunan mantarların taze, kurutulmuş veya konserve şeklinde çiğ veya pişirilmiş olarak yenilmesi sonucunda ciddi zehirlenmelere neden olabileceğini vurguladı.
Dr. Yılmaz, “Ülkemizde doğal ortamlarda zehirli mantarlar yetişiyor ve vatandaşlarımızın bu mantarlara rağbet etmesi endişe verici. Mantar zehirlenmeleri, özellikle yağışların bol olduğu ilkbahar ve sonbahar aylarında sıkça görülüyor. Bir mantarın etinin rengi, kokusu ve tadı ile bir mantarın zehirli olup olmadığı anlaşılamaz. Ayrıca bölgemizde de doğal alanlarda yetişen zehirli mantarların da bulunduğu unutulmamalıdır” dedi.
Sağlık Müdürü Yılmaz, Mantarın zehirlenme belirtileri olarak mantarda bulunan zehrin niteliğine göre 2 ile 6 saat içinde ortaya çıkabildiğini ve çeşitlilik gösterebildiğini belirtti. Mantarın yenilmesini takiben 2 saat içinde sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüzde ve boyunda kızarma, ağızda metal tat duyusu, bulantı, kusma, terleme gibi belirtiler görülebilir. Bazı türlerin yenilmesinden 6 saat sonra ise bulantı, kusma, ishal, ateş, çarpıntı, karın ağrısı, karaciğer ve böbrek fonksiyon bozuklukları ve ölümle sonuçlanan zehirlenme belirtileri ortaya çıkabilir.
Vatandaşların doğada yetişen mantarları kesinlikle tüketmemesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, doğal alanlarda yetişen mantarlar yerine bandrollü kültür mantarlarının tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Kültür mantarları nın bünyelerinde zehirli maddeler bulundurmadığını belirten Yılmaz, ancak bu mantarların yetiştirildiği ortam itibarıyla bazı mikroorganizmaların mantarların üzerinde bulunabileceğini ifade etti. Bu nedenle, mikroorganizmayla bulaşmış mantarların çiğ olarak yenmesi sonucunda hafif mide ve bağırsak şikayetlerinin gelişebileceğinin altını çizdi.
Ayrıca, mantar alırken ambalajlı olan mantarların tercih edilmesi gerektiğini ve ambalajında tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik bilgilerin yer aldığı etiketlerin olup olmadığına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
Son olarak, Yılmaz, Ulusal Zehir Danışma Merkezi’nin zehirlenme konusunda 7/24 kesintisiz hizmet sunduğunu ve ihtiyaç halinde bilgi almak isteyen vatandaşların 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezi’ni arayabileceklerini bildirdi. (İHA)