Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Bel kayması her yaşta görülebilir! Uzmanı uyardı

Bel kayması olarak bilinen lomber spondilolistezisin, omurganın dengesini bozarak bel ve bacak ağrısı, uyuşma ve güçsüzlük gibi sorunlara yol açabileceğini belirten uzmanlar, bu sağlık probleminin her yaş grubunda görülebileceğini vurguluyor.Bel kayması her yaşta görülebilir! Uzmanı uyardı

GENETİK YATKINLIK VE SPOR YARALANMALARI ETKİLİ

Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Kemal Paksoy, çocukluk döneminde genetik yatkınlığın, ergenlikte ise spor yaralanmalarının bel kaymasına neden olabileceğini belirtti. İleri yaşlarda ise omurgadaki dejeneratif değişikliklerin riski artırdığına dikkat çeken Op. Dr. Paksoy, bel kaymasının genel popülasyonda görülme sıklığının yüzde 3 ila 5 arasında olduğunu ifade etti.

 VE BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bel kayması belirtisine değinen Op. Dr. Paksoy, “Başlangıçta aktivite sonrası artan bel ağrısı, hareket sırasında belde sertlik ve gerginlik hissi, bacaklarda hafif uyuşma veya karıncalanma görülür. Hastalık ilerledikçe ağrı şiddetlenerek bacaklara yayılabilir. Özellikle uzun süre yürümekte zorlanma, bacaklarda güçsüzlük, ayakta kalmakla şiddetlenen ağrı gibi durumlar ortaya çıkabilir. Ayrıca ileri seviyelerde mesane ve bağırsak kontrolü problemleri yaşanabilir” dedi.

BEL KAYMASI KESİN TEŞHİS İÇİN RADYOLOJİK TETKİKLER ŞART

Bel kayması teşhisinde röntgen, Manyetik Rezonans (MR) ve Bilgisayarlı Tomografi (BT) gibi görüntüleme yöntemlerinin kullanıldığını belirten Op. Dr. Paksoy, “Ön-arka ve yan pozisyonlarda çekilen röntgen filmleri kaymanın derecesini gösterir. MR ile sinir sıkışması olup olmadığı değerlendirilir, BT ise kemik yapılar hakkında detaylı bilgi sağlar” diye konuştu.

Bel kayması her yaşta görülebilir! Uzmanı uyardı

TEDAVİDE GEÇ KALINMAMALI

Fizik tedavi ve ilaç tedavisine rağmen 3-6 ay boyunca şiddetli bel ve bacak ağrısı devam ediyorsa, günlük aktivitelerde ciddi kısıtlılık yaşanıyorsa cerrahi müdahalenin gerekebileceğini vurgulayan Op. Dr. Paksoy, “Tedavinin gecikmesi halinde yürüme mesafesinde belirgin azalma, kas erimesi, idrar ve gaita problemleri gibi ciddi sorunlar ortaya çıkabilir” dedi.

BEL KAYMASINI ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPILMALI?

Bel sağlığını korumak için bazı önemli adımlar atılması gerektiğini belirten Op. Dr. Paksoy, “Bel ve karın kaslarını güçlendiren egzersizler yapılmalı. Yüzme ve yürüyüş gibi düşük etkili sporlar omurga sağlığı için oldukça faydalıdır. Aşırı kilo, bel bölgesine fazla yük bindirerek omurgaya zarar verebilir.

Masa başında çalışanlar her 30-45 dakikada bir ayağa kalkarak hareket etmeli. Ağır kaldırmayı gerektiren işlerde bel desteği kullanılmalı ve doğru taşıma teknikleri uygulanmalıdır” önerilerinde bulundu. Bel kayması hakkında farkındalığın artırılması gerektiğini belirten Op. Dr. Paksoy, omurga sağlığını korumak için erken teşhis ve düzenli doktor kontrollerinin önemine dikkat çekti.