Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Bayramda nasıl beslenmeli?

Sevenleri  bir araya getiren;  mutluluğu, birlikteliği çağrıştıran bayram yaklaşıyor. Zengin sofraların kurulduğu kurban bayramında özellikle et ve tatlı tüketimi oldukça artıyor. Et ve tatlı tüketimine dikkat edilmemesi halinde istenmeyen kiloların alınacağını ve özellikle diyabet gibi hastalığı olanların ciddi semptomlar yaşayabileceğini belirten beslenme uzmanı Dyt. Gizem Çelik “Özellikle kırmızı ette yüksek oranda bulunan doymuş yağ, kalp ve tansiyon hastalarında ciddi bir risk oluşturuyor. Doymuş yağ tüketimine bir de tatlı eklenince diyabet hastaları kan şekeri kontrolünü sağlayamıyor. Üstelik Yüksek doymuş yağ ve şeker tüketimi 3-4 günlük bayram sonrası vücut yağında artmaya sebep oluyor.” Diyor ve bazı noktalara dikkat edildiğinde sağlıklı bir şekilde bayramın tadını çıkarabileceğinizi ekliyor.

SU TÜKETİMİNE ÖZELLİKLE DİKKAT EDİLMELİ

Bayramlarda genellikle çay, kahve, asitli ve şekerli içeceklerin artmasıyla birlikte su ihtiyacı daha az hissedilir. Oysaki bu içecekler vücudun suya olan ihtiyacını artırır. Vücudunuz susuz kaldığında metabolizma yavaşlar ve yağlanma artar. Üstelik ödem de yüksek olacağından  bayram sonrası tartıda artış görüp  hayal kırıklığı yaşanabilir. Bunu önlemek için kilonuz başına 35ml su tüketimi ihmal edilmemelidir.

SAĞLIKLI BİR KAHVALTIYLA GÜNE BAŞLANMALI

Kahvaltının tabii ki mutlulukla bir ilgisi var. Ancak özellikle kurban bayramında gün içinde ağır yiyecekler tüketilir, bunun üstüne börek, çörek, kavurma gibi yiyeceklerle kahvaltı yapıldığında hem sağlığımız bozulur hem de hızlı bir kilo artışı gözlemleriz. Bayram kahvaltılarında mutlaka yumurta, tam tahıllı ekmek ve bol miktarda yeşillikle klasik bir kahvaltı yapılmalıdır.

ETİN YANINDA MUTLAKA BOL SALATA TÜKETİLMELİ

Kırmızı ette bol miktarda demir minerali bulunur. Etteki demirin vücut tarafından daha çok kullanılabilmesi için C vitamini kaynaklarıyla birlikte tüketilmesi gereklidir. Bol limonlu bir salata bunun için yeterlidir. Ayrıca salata tüketimi etin yağından alınan toksinlerin atılmasında, bağırsak hareketlerinin hızlanmasında, ödem ve kilo alımını önlemede de etkilidir.

KAVURMA KENDİ YAĞINDA PİŞMELİ

Kurban bayramında gelenek olan kavurmayı pişirirken ilave kuyruk yağı veya tereyağı eklenmemelidir. Bu hem aldığınız kaloriyi çok fazla artırarak kilo artışına yol açacak, hem de toksin miktarı artacağından çeşitli sağlık sorunlarına zemin hazırlayacaktır.

TATLI TÜKETİRKEN DİKKAT

Bayramın olmazsa olmaz ikramı olan tatlılar, özellikle şerbetli olanlar, yüksek oranda yağ ve şeker içerir. Bayramda sütlü veya meyveli tatlılar a yönelmeli, şerbetli tatlılardan uzak durmalısınız. Eğer mutlaka şerbetli tatlı tüketilecekse  bayram boyunca toplamda 1-2 porsiyonu aşmamalı, tatlı yedikten sonra yürüyüşe çıkılmalıdır. Kan şekerinin aniden yükselmesini engellemek için tatlının yanında az yağlı tarçınlı  süt çok güzel bir seçenek olacaktır.