Bahar aylarının gelişiyle birlikte doğa canlanırken, alerjik bünyeye sahip bireyler için adeta bir kabus başlıyor. Havada yoğun şekilde dolaşan polenler, göz kaşıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırık ve öksürük gibi alerjik reaksiyonları tetikleyerek yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürüyor.
Kulak, Burun ve Boğaz (KBB) Hastalıkları Uzmanı Dr. Artunç Kaan Turanoğlu, bahar aylarında artan polen yoğunluğuna dikkat çekerek, özellikle Mart-Haziran döneminde alerjik şikayetlerin ciddi oranda arttığını vurguluyor. Polenlerin rüzgar yoluyla uzak mesafelere taşınabildiğini belirten Dr. Turanoğlu, evlerin içine kadar girerek alerjik reaksiyonları artırdığını söylüyor.
Bahar aylarında son yıllarda alerjik hastalıkların hem çocuklarda hem de yetişkinlerde artış gösterdiğini belirten Dr. Turanoğlu, “Alerji, genetik yatkınlığa çevresel faktörlerin eklenmesiyle ortaya çıkıyor. Modern yaşam tarzı, kapalı ortamlarda fazla vakit geçirilmesi, doğallıktan uzak beslenme ve aşırı hijyen alışkanlıkları bağışıklık sistemini değiştirerek alerjiye zemin hazırlıyor” diyor.
Alerjik semptomların sıklıkla soğuk algınlığıyla karıştırıldığını hatırlatan Dr. Turanoğlu, “Üst solunum yolu enfeksiyonları genellikle bir hafta içinde geçerken, alerji belirtileri daha uzun sürer ve ateş ya da kas ağrısı gibi enfeksiyon semptomları görülmez. Detaylı hasta öyküsü, tanı koymada büyük önem taşır” ifadelerini kullanıyor.
Tedavide geç kalınması durumunda sinüzit, orta kulakta sıvı toplanması, işitme kaybı, dikkat dağınıklığı ve uyku bozuklukları gibi birçok sorunun ortaya çıkabileceğini söyleyen Dr. Turanoğlu, alerji tedavisinde uzman önerilerine sadık kalınmasının altını çiziyor.
Dr. Artunç Kaan Turanoğlu, alerjik reaksiyonları azaltmak için şu önerilerde bulunuyor: