Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ağız pasını yok eden şifa deposu İğde…

İğde (Elaeagnus), bir tür meyve ve bu meyveyi veren İğde ağacı türlerine verilen genel addır. İğde Türkçe kökenli bir kelime olup küçük boy yemiş anlamındaki yiğde kelimesinden evrilmiştir. Azotu kökünde depolayabilme özelliği sayesinde en verimsiz topraklarda dahi yetişir. Ayrıca kuraklığa dayanıklılığı sebebiyle pek çok türü erozyonla mücadelede de kullanılabilmektedir. Yaz kış yeşildir ve yapraklarını döker. Türkiye’de özellikle Güneydoğu ve İç Anadolu bölgesinde yetişir. Bağ ve bahçe kenarlarında çit bitkisi olarak da kullanılır. Böbrek rahatsızlığı olan kişilere bolca yemeleri tavsiye edilmektedir. Meyveleri zeytin büyüklüğünde ve sarı-kahverengi olup, yenilebilir. Bağırsak bozukluklarını ve ağız pasını gidermek için de kullanılır.

İĞDENİN FAYDALARI NELERDİR?

İçeriğinde ki antioksidan, antiinflamatuar bileşikler, C vitamini ve prebiyotik lifler barındıran iğdenin faydaları şunlardır:

  • İğde sindirim sistemini düzenleyerek kabızlığı önler
  • İshale iyi gelir
  • Ağız ve diş sağlığı için yararlıdır
  • Karaciğer yağlanmasını azaltır
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Böbrek taşı düşürmeye yardımcıdır
  • Kolesterolü düşürerek kalp sağlığını korur
  • Kansere karşı koruyucu etkisi bulunur
  • Düşük glisemik indekse sahip olduğundan kan şekerini düzenler
  • A vitamini ve lutein içerdiğinden göz sağlığına yararlıdır
  • Omega 7 içeriğinden dolayı saç ve tırnakları güçlendirir
  • Egzama hastalığının tedavisi için destekleyicidir

İĞDE NASIL TÜKETİLİR?

  1. İğde çiğ olarak tüketilebilen bir meyvedir. Genellikle şeftali veya kayısıya benzeyen tatlı bir tada sahiptir ve sağlıklı bir atıştırmalık olarak tüketilebilir. İğde meyvesinin taze hali, doğrudan yenebilir veya meyve salatalarında kullanılabilir.
  2. İğde kuru olarak ta tüketilebilir. Kuru iğdenin faydaları da taze haliyle benzerdir ve doğrudan tüketilebilir. İğdeyi kurutmak istiyorsanız meyveleri yıkayın ve fırın tepsisine yayın. Daha sonra düşük sıcaklıkta kurutun. Kurutulmuş meyveler kuruyemişlerle birlikte atıştırmalık olarak tüketilebilir.
  3. İğde aynı zamanda smoothie yapımında kullanılabilir. İğde meyvesini yıkayın ve blenderda diğer meyveler ve süt ile karıştırın. Böylece lezzetli bir smoothie elde edebilirsiniz.
  4. İğde reçel yapımı için de kullanılabilir. Reçelini yapmak için öncelikle meyveleri yıkayın ve kaynatın. Daha sonra bir blenderdan geçirin ve püre haline getirin. Bu püreye şeker veya bal ekleyerek reçel yapabilirsiniz.
  5. İğde bitkisinden taze veya kuru yapraklar kullanılarak çay yapılabilir.

İĞDE ÇAYI NASIL YAPILIR?

1 bardak için 4-5 adet iğde kullanılır. 1 bardak ölçüsünde kaynamış suyun içerisine iğdeler atılır, iğdeler soyulmaya başlayana kadar kaynatılır. İğdeler demliğin dibine çöktükten sonra 5 dakika demlemeye bırakılır. Suyu süzdükten sonra iğde çayı içilmeye hazır hale gelir. İster sıcak ister soğuduktan sonra içebileceğiniz iğde suyunu tatlandırmak için dilerseniz bal ya da benzer bir tatlandırıcı ilave edebilirsiniz.

İĞDENİN ZARARLARI NEDİR?

İğde fazla tüketilmesi durumunda kabızlık yapabilir. Bunun yanında kuru ve susuz bir meyve olan iğde yendikten sonra ağızda kuruluğa sebep olarak su ihtiyacı doğurabilir. 100 gram iğde meyvesinde 20 gram şeker bulunur.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.