Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Kalp sağlığınızı korumak için bu hatalardan kaçının!

Kalp ve damar hastalıkları dünya genelinde ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alıyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ufuk Gürkan, Kalp Sağlığı Haftası kapsamında erken teşhisin ve sağlıklı yaşamın önemine dikkat çekti, kalp sağlığı için ihmale gelmez 7 kritik öneride bulundu.Kalp sağlığınızı korumak için bu hatalardan kaçının!

KALP HASTALIKLARI ARTIYOR, YAŞ ORTALAMASI DÜŞÜYOR

Kalp hastalıkları hızla yaygınlaşıyor! Son yıllarda sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam, sigara ve stres gibi etkenlerle kalp hastalıklarında büyük bir artış yaşanıyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ufuk Gürkan, özellikle genç yaşlarda da kalp damar hastalıklarının görülmeye başladığını vurguladı.

KALP SAĞLIĞI İÇİN 7 KRİTİK UYARI

  1. Risk Faktörlerini İyi Tanıyın

Ailesinde kalp hastalığı öyküsü olanlar, diyabet ve hipertansiyon hastaları, sigara içenler ve yoğun stres altında olanlar risk grubunda yer alıyor. LDL (kötü kolesterol) ve trigliserid düzeyi yüksek olan bireylerin düzenli kardiyolojik muayene olması gerektiği belirtiliyor.

  1. Bu Belirtileri Asla Görmezden Gelmeyin

Göğüs ağrısı, nefes darlığı, sırt, kol veya mide bölgesinde eforla oluşan ağrılar kalp hastalığının işareti olabilir. Şikayet geçse bile bu durum tehlikenin geçtiği anlamına gelmiyor. Erken teşhis hayat kurtarıyor.

  1. Egzersiz Şart Ama Bilinçli Yapılmalı

Doç. Dr. Gürkan, düzenli egzersizin kalp sağlığı için olmazsa olmaz olduğunu belirtiyor. Ancak egzersiz öncesi bir kardiyoloji uzmanına başvurmak ve kişiye özel program belirlemek büyük önem taşıyor.

  1. Koroner Anjiyografiden Korkmayın

Göğüs ağrısı şikayeti olan birçok hasta, anjiyografi işlemi konusunda ön yargılı davranabiliyor. Oysa modern yöntemlerle yapılan anjiyografi işlemi genellikle ağrısız ve oldukça düşük riskli.

  1. Sağlıklı Yaşam Tarzı Benimseyin

Ambalajlı gıdalardan uzak durun, tuz, şeker ve yağ tüketimini azaltın. Hareketsiz yaşam, sigara, alkol, kötü uyku ve stres gibi alışkanlıklar kalp sağlığını tehdit ediyor. Sağlıklı yaşam tarzı ile kalp hastalıklarının önüne geçilebiliyor.

  1. İlaçlarınızı Aksatmayın

Stent işlemi sonrası verilen kan sulandırıcı ilaçların düzenli kullanılması hayati önem taşıyor. İlaçların doktor önerisi olmadan bırakılması, ani damar tıkanıklıklarına yol açabiliyor.

  1. “Geçtim, Kurtuldum” Sanmayın

Bypass ya da stent işlemi sonrası tamamen iyileşildiği düşüncesi tehlikeli olabilir. Takılan damarlar yeniden tıkanabilir. Bu yüzden düzenli kontroller ve ilaç kullanımı kesinlikle ihmal edilmemeli.

KALP KRİZİ BELİRTİLERİNE DİKKAT!

Kalp krizinin öncesinde çeşitli sinyaller verdiğini söyleyen Doç. Dr. Gürkan, şu uyarılarda bulundu:

“Kalp krizinin en yaygın belirtileri; göğüs ortasında baskı, yanma ya da sıkışma hissidir. Bu ağrı sırta, kola, mideye ya da çeneye yayılabilir. Krizden günler önce bu şikayetler efor sırasında başlayıp sonra geçebilir. Ancak ağrının geçmesi riski ortadan kaldırmaz, aksine acil müdahale için bir fırsattır.”

Bu durumda hastaların kesinlikle 112 Acil Servis‘i araması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Gürkan, “Kendi aracıyla hastaneye gitmek hem yanlış hem de tehlikelidir” dedi.