Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Bayramda sağlıklı beslenme için uzman önerileri

Bayram coşkusu tatlılar, sarmalar, şekerler ve çikolatalarla taçlanırken, uzmanlar beslenmede aşırıya kaçılmaması konusunda uyarıyor. Özellikle oruç tutanlar için yavaşlayan metabolizmaya birden yüklenmek sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz, bayramda en sık yapılan beslenme hatalarını anlatarak sağlıklı bir bayram için önemli önerilerde bulundu.Bayramda sağlıklı beslenme için uzman önerileri

BAYRAMDA KAÇINILMASI GEREKEN BESLENME HATALARI

  • Kahvaltıda Hamur İşine Ağırlık Vermek
    Ramazan sonrası özlenen kahvaltıyı bayramın ilk gününe sığdırmaya çalışmak mideyi yorabiliyor. Börek, pişi ve kızartmalar kültürümüzün parçası olsa da küçük porsiyonlarla tüketilmeli. Daha sağlıklı bir kahvaltı için yumurta, tahıllı ekmek, peynir, zeytin ve ceviz tercih edilmeli.
  • Öğün Sayısını Birden Artırmak
    Ramazan boyunca iki veya tek öğüne alışan vücudu birden fazla öğüne maruz bırakmak şişkinlik ve hazımsızlık yapabilir. Geç kahvaltı yapılıyorsa ikindide bir ara öğünle denge sağlanmalı ve akşam yemeği hafif tutulmalı.
  • Şekerli ve Unlu İkramlıklar Hazırlamak
    Bayramda şerbetli tatlılar ve çikolatalar yerine, meyve topları, şekersiz kompostolar ve balla tatlandırılmış limonata gibi sağlıklı alternatifler tercih edilmeli.Bayramda sağlıklı beslenme için uzman önerileri

 

  • Su İçmeyi İhmal Etmek
    Ramazan boyunca azalan su tüketimi böbrek sorunlarına yol açabiliyor. Çay, kahve ve meşrubatlar suyun yerini tutmaz, aksine sıvı kaybına neden olabilir. Günlük olarak kilo başına 30 ml su tüketilmesi öneriliyor.
  • Sık Sık Atıştırmak
    Gece sahura alışan vücut, bayramda da atıştırmalık isteğiyle refleks geliştirebilir. Ancak sık sık abur cubur tüketmek reflüye neden olabilir. Gece yemek yeme alışkanlığına dikkat edilmeli.
  • Aktif Olmamak
    Metabolizmayı hızlandırmak ve sağlıklı kalmak için egzersiz şart. Bayram ziyaretlerinden kalan zamanlarda en az üç gün, birer saat orta tempolu yürüyüş yapılmalı.
  • Aşırı Tüketmek
    Uzmanlar, sağlıklı besinlerin bile aşırı tüketiminin zarar verebileceğini vurguluyor. Porsiyon kontrolü sağlanmalı, yemek yavaş yenmeli ve mide birden doldurulmamalı.

Bayramı sağlıkla geçirmek için beslenme dengesine dikkat etmek şart!