Dünyada evli çiftlerin yaklaşık yüzde 15’inin kısırlık problemi ile mücadele ettiğini belirten Üroloji Uzmanı Prof. Dr. İsa Özbey, bu oranın son yıllarda yüzde 35’e yaklaştığını ifade ediyor. Yapılan çalışmalarda erkeklerde sperm sayısının giderek azaldığı tespit edilmiştir.
Sperm sayısının azalmasında çevre kirliliği, GDO’lu gıdaların tüketiminin artması, sigara, alkol, ilaç kullanımlarının artması gibi faktörler sorumlu tutulmaktadır. Aşırı kilo ve obezite çağımızın vebası olarak giderek artmakta ve kısırlığa sebep olabilmektedir” dedi.
Prof. Dr. Özbey, Evli çiftlerin 1 yıl süre ile korunmasız ilişkiye rağmen çocuk sahibi olamamalarına kısırlık diyoruz. Kısırlığın 1/3’ünde erkek, 1/3’ünde kadın ve 1/3’ünde ise her iki eşte de problem vardır. Yani yaklaşık olarak kısırlığın yüzde 50’sinde erkekte problem vardır” dedi.
Kısırlık tanısında önemli bir adım olan sperm testi, kısırlığın erkeklerdeki nedenlerini aydınlatmada temel bir rol oynuyor. Prof. Dr. Özbey’e göre, günümüzde erkek kısırlığının yalnızca yüzde 50-60’ının nedeni bilinirken, geri kalan nedenler çevresel faktörler, beslenme alışkanlıkları, GDO’lu gıdalar ve genetik faktörler olarak tahmin ediliyor.
Prof. Dr. Özbey, hormonal nedenlerle ilgili tedavilerden, mikroskobik varikoselektomi gibi cerrahi müdahalelere kadar çeşitli kısırlık tedavi seçeneklerini açıklıyor. Ayrıca, yaşam tarzı değişiklikleri, antioksidan ilaçlar ve tüp bebek yöntemi gibi uygulamalar da kısırlık tedavisinde kullanılan yöntemler arasında bulunuyor.
Prof. Dr. Özbey, aşırı kilo ve obezitenin kısırlığa sebep olabileceğini belirtiyor. Özellikle, kilolu erkeklerde testosteronun östradiol’e dönüşmesinin kısırlığa yol açabileceğine dikkat çekiyor ve kilo vermenin bir tedavi seçeneği olabileceğini vurguluyor. (İHA)