Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Ankara’da “Pulmoner Hipertansiyon” farkındalık günü

Ankara’da “Dünya Pulmoner Hipertansiyon Farkındalık Günü” etkinlikleri kapsamında pulmoner hipertansiyon hastaları nefes teknikleri egzersizi ve yoga yaptı.

Gazi Üniversitesi Rektörlük Yerleşkesinde “Dünya Pulmoner Hipertansiyon Farkındalık Günü” kapsamında “Sağlık İçin El Ele” temalı etkinlik düzenlendi.

Akciğer Damar Hastalıkları ve Araştırma Derneği, Türk Kardiyoloji Derneği, Türk Pediatrik Kardiyoloji ve Kalp Cerrahisi Derneği, Yoga Federasyonu ile Pulmoner Hipertansiyon ve Skleroderma Hasta Derneği işbirliğiyle düzenlenen etkinlik kapsamında, pulmoner hipertansiyon hastaları doktorlar eşliğinde yerleşke bahçesinde nefes teknikleri egzersizi yaptı.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fazlı Polat ile Sosyal İşler ve Toplumsal Katkı Koordinatörü Prof. Dr. Selami Candan’ın da katıldığı etkinlikte, Hastalar doktorlar eşliğinde yoga yaptı, bocce petank oyunu oynadılar.

HASTALIĞIN ORTAYA ÇIKIŞINDA YAŞ SINIRI YOK

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Kula, Dünya Pulmoner Hipertansiyon Farkındalık Günü kapsamında hastaların sorunlarına dikkat çekmek için etkinliği düzenlediklerini söyledi.

Pulmoner hipertansiyonun, dünyada oldukça nadir görülen ve tedavisi bulunmayan ölümcül hastalıkların en tehlikelilerinden olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kula, hastaların nefes darlığı, çabuk yorulma, ayaklarda şişlik ve morarma gibi şikayetlerle sağlık kuruluşlarına başvurduklarını belirtti. Prof. Dr. Serdar Kula, “Kesin tedavisi olan bir hastalık değil, elimizde sınırlı tedaviler var. Nihai tedavi olarak akciğer nakli karşımıza çıkıyor, o da tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sınırlı olarak yapılıyor” dedi.

Bu hastalığın ortaya çıkışında bir yaş sınırı olmadığını, yeni doğandan itibaren görülebildiğini vurgulayan Prof. Dr. Kula, bu hastalığın her yaşta ortaya çıkabildiğine dikkat çekti. Bu durumun özellikle anne babalar için travmatik bir tarafı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Kula, “Çocuk sapasağlam, hiçbir sağlık sorunu yok ve bir anda herhangi bir yaşta hastalığın belirtileri ortaya çıkıyor” diye konuştu.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDEN HİPERTANSİYONA DİKKAT ÇEKMEK İÇİN TİYATRO ETKİNLİĞİ

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tiyatro Topluluğu öğrencileri, ‘Karanlıktan Sızan Işık’ tiyatro oyunu ile oyunu izlemeye gelen ‘Pulmoner Hipertansiyon’ hastalarına ve ailelerine moral verdi.Etkinliğin mimarlarından, Gazi Üniversitesi Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Kula, ‘Dünya Pulmoner Hipertansiyon Farkındalık Günü’ kapsamında sahnelenen tiyatro gösterisini hastaların yaşadıkları problemlere dikkat çekmek için düzenlediklerini belirterek, “Bu tiyatro oyunu ile bir farkındalık projesi gerçekleştirdik ve bu oyunun en önemli özelliği geleceğin doktorları tarafından kaleme alınmış olması ve daha önce hiç benzerinin olmaması diyebilirim.

Oyun, hastaların yaşadıkları ve açıkçası hayal edip yapamadıkları ve hastalık boyunca nasıl bir süreç geçirdiklerini herkese göstermek adına sahnelendi. Sahnedeki oyuncuların hepsi Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tiyatro Topluluğu oyuncuları ve geleceğin hekimleri. Bu proje hastalarımızı ne kadar önemsediğimizi, onlara ne kadar değer verdiğimizi gösteren bir etkinlik. Ayrıca bu ve benzeri etkinlikler çoğalırsa doktorların şiddet konusunda daha az olayla karşılaşacağını düşünüyorum” dedi.

AKCİĞERİNİZİ ELİNİZDE TAŞIDIĞINIZI DÜŞÜNÜN

3 bilimsel dernekle birlikte ilk kez bir araya gelerek etkinlikler gerçekleştirdiklerini söyleyen Pulmoner Hipertansiyon ve Skleroderma Hasta Derneği Başkanı Meltem Ak, tüm paydaşlarla birlikte olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, “Biz hasta ve hasta yakınlarının oluşturduğu bir derneğiz.

Bünyemizde çok çeşitli nadir hastalıklar yer alıyor ve hipertansiyon da bunlardan biri. Bizim çok önem verdiğimiz bir alan. Bu hastalıkla yaşamanın aslında nasıl olduğunu, hastalarımızdan, hasta yakınlarımızdan sizlerin de dinlemeniz çok arzu ederiz. Ancak çok basit bir şey değil.

Anlatmak gerekirse, yüzünüze 3-4 tane maskeyi takıp bir fiziksel aktivite gerçekleştirmeye çalıştığınızı, akciğerinizi elinizde taşıdığınızı ve bir oksijen cihazıyla gezerek bu tarz şikâyetlerle nasıl yaşayabileceğinizi düşünün. Elbetteki çok kıymetli doktorlarımızla ve bilimsel derneklerle birlikte hastalarımızla bu yolda birlikte ilerlemeye, onlara destek olmaya, farkındalık yaratmaya çalışıyoruz.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin bu farkındalığı arttırmak adına sağ olsunlar çok güzel bir ekiple hazırladıkları bir oyun var. Biz de bir hasta derneği olarak ve aynı zamanda hastalarımızla birlikte burada yer almaktan mutluluk ve gurur duyuyoruz” diye konuştu.

DONÖR KONUSUNDA GERİDEYİZ

Pulmoner Hipertansiyon hastalarının hayatta kalabilmesi için akciğer nakline ihtiyaç duyduğunu belirten Türk Pediatrik Kardiyoloji ve Kalp Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ercan Tutar ise, “Bu derneğin içinde hipertansiyon konusu özellikle son 15 yıldır gündemde olan bir konu.

‘Pulmoner Hipertansiyon ve kalp yetersizliği çalışma grubu’ isminde bir çalışma grubumuz var. Son 6 yıldır da bizim derneğimiz çatısı altında faaliyetlerini yürütüyor şu andaki başkanı da Dr. Serdar Kula arkadaşımız.

Hastalık bir kere bilindikten sonra tedavisi tabii en son çare akciğer naklidir. Oraya kadar giden süreçte, ilaç tedavileriyle, gerektiğinde başka tedavilerle de hastaları desteklemek önemli. Hastaların yaşam süresini uzatmamız gerekiyor ki akciğer nakline gitmesi gereken hastaları da bu aşamaya ulaştırabilelim.

Organ nakli konusunda ‘donör’ dediğimiz, verici eksikliği nedeniyle hem kalp hem de akciğer naklinde dünya ölçeğinde çok geri bir yerdeyiz. Bununla ilgili de organ bağışının da burada bir kere daha önemini vurgulamak istiyorum” dedi.

Gazi Tıp öğrencileri ile aylar süren çalışmalar sonrasında eserin ortaya çıktığını söyleyen oyunun yönetmeni Tamer Aykut ise, “Oyunun ismi, hikâyesi ve finali bize şunu bir kez daha hatırlatıyor ki: karanlıktan ve tüm karanlıklardan sızan ışık yani bir umut her zaman vardır. Bu mesajı bu toplumla paylaşmak istedik” ifadelerinde bulundu. (HABER MERKEZİ)