Eskiden bizim çocukluğumuzda bizler daha şanslıydık diye düşünüyorum. Boş arsa, arazilerde, bahçelerde özgürce doyasıya oyunlar oynayabilirdik. Hatta yaz akşamları bazen geç vakitlere kadar oynayabiliyorduk. Oyun kurar hayal gücümüzle oyunlarımızı eğlenceli hale getirirdik. Artık günümüzde bu ne kadar da pek mümkün olmasa da ebeveyn gözetiminde birkaç saat olsa da çocuklarımızın o anları yaşamalarına izin verip tanıklık ederek, sağlıklı nesiller olmalarına tanıklık edebiliriz.
Sokak oyunları çocuklarda sosyal beceri gelişiminde büyük önem taşıyor. Sorumluluk ve birçok şeyi (duygu, his, merhamet, özgüven, hırs, iyi niyet vs.) oyun oynarken kazanabilirler. Grup içinde iletişim kurma, iş birliği yapma ve problem çözme, bu tür oyunlar sırasında gelişebilir. Arkadaşlarıyla oynamaları, empatilerinin gelişmesine ve duygusal zekalarının artmasına yardımcı olabilir.
Çocukların, bağımsızlık ve sorumluluk duyguları artar. Sokakta oynarken, kendi başlarına oyunlar düzenleyerek, karar almaları ve sorumluluk almaları teşvik edilebilir. Dışarıda oynamak, çocukların risk alma ve sonuçları anlama fırsatını da sunabilir.
Sokak oyunları aynı zamanda çocukların yaratıcılıklarını ve hayal güçlerini geliştirmelerine daha sağlıklı birey olmalarına da yardımcı olabilir. Dışarda daha rahat alanda çocuklar farklı oyunlar üretebilir. Doğa ile etkileşimde ise çevrelerini keşfetmelerini ve doğayla bağ kurmalarını sağlar. Dışarıda oynamak, stres atma ve enerji harcama genel ruh hali üzerinde olumlu bir etki yapabilir.
Dijital çağda teknoloji nin yaygınlaşmasıyla birlikte, onların bakış açılarını değiştirip daha fazla sosyalleşmelerini ve daha sağlıklı nesiller olarak yetişmelerini sağlayabiliriz.
Ancak güvenliğin ve denetimin önemli olduğunu da unutulmamalıdır. Sokaklarda çocukların oyun oynaması, güvenli bir şekilde olması ve bir yetişkinin gözetiminde gerçekleşmesi gerekir. Ayrıca, teknolojinin yaygınlaşmasıyla birlikte, ülkelerin yurt dışındaki oyunlarını teşvik etmek ve ekran sürelerini sınırlamak da büyük önem taşıyor…