Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

1. Ulusal Yaban Hayatı Çalıştayı: “Sokak hayvanları sorununun nedeni sorumsuz insanlar”

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) tarafından düzenlenen “1. Ulusal Yaban Hayatı Çalıştayı”, OMÜ Atatürk Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Çalıştayda, Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden akademisyenler ve sivil toplum kuruluşları bir araya geldi.

Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal, çalıştayda yaptığı konuşmada, sokak hayvanları sorununa değinerek, bu sorunun arkasında sorumsuz insan davranışlarının yattığını vurguladı. “Bugün sokak hayvanları diye bir sorun konuşuluyorsa, bir tehdit olarak görülmeye başlanıldıysa, aslında bunun arkasında sorumsuz insan var. Dünyanın parasını vererek aldığınız bir hayvanı biraz sonra çok rahatlıkla sokağa bırakabiliyorsunuz” dedi.

Yaban Hayat

Ekosistemi Tehdit Eden Gelişmeler

Prof. Dr. Ünal, ekosistemi tehdit eden ve zarar verebilecek gelişmelere de dikkat çekerek, sanayi devrimi ile başlayan kazanç ve hükmetme çabasının ekosistemi parçaladığını belirtti. “Yaban hayatı araştırmaları artık zorunluluk haline dönüşmüştür.

İnsanlık için, kainat için bir zorunluluk haline gelmiştir. Ekosistemin yeniden kurgulanması açısında bir zorunluluk haline dönüşmüştür” diye konuştu.

Türkiye’nin zengin habitat çeşitliliğine sahip olduğunu belirten Ünal, “Veri işlemeciliği yapılamadığı sürece bu veri yük olarak kalıyor. Yük ağırlaştı ve risk yükseldi. Ekosistemi tehdit eden, zararlar oluşturabilecek gelişmeler yaşanıyor” ifadelerini kullandı.

Yaban Hayat

Doğu Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürü Resul Doğan: “Sokak Köpekleri Çeteleşiyor”

Doğu Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürü Resul Doğan ise başıboş köpeklerin yaban hayatı üzerindeki etkilerini vurguladı. “Özellikle kırsalda sayılarda arttıkça çeteleşmelere, karaca ve benzeri hayvanlar üzerinde yoğun bir baskı kurmakta ve özellikle yavrulama dönemlerde hayvanlara ciddi anlamda zarar vermektedir” şeklinde konuştu.

OMÜ Yaban Hayatı Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hatice Özlem Nisbet: “Dünya Nüfusu Artıyor, Doğal Kaynaklar Hızlıca Tüketiliyor”

OMÜ Yaban Hayatı Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hatice Özlem Nisbet, insan nüfusunun son 200 yılda hızla artarak 2024 itibarıyla 8 milyarı aştığını ve bu durumun doğal kaynakların hızlı tüketimine yol açtığını belirtti.

Bu artış doğal kaynakların gezegendeki milyarlarca insan tarafından her zamankinden daha hızlı tüketilmesi anlamına geliyor. Özellikle iklim değişikliği, habitatın parçalanması ve kirlenmesi, istilacı türlerin girişi, kontrolsüz balıkçılık ve kaçak avcılık biyolojik çeşitliliğin kaybı ve doğal ortamların bozulması, bu gezegendeki tüm yaşamı destekleyen ekosistem çeşitliliğini tehdit etmektedir” dedi.

Ekosistemdeki değişiklikler, insanlar, hayvanlar ve ortak çevremiz için olumsuz sağlık sonuçlarına yol açan bulaşıcı ve zoonoz hastalıkların ortaya çıkmasına da neden olmaktadır, diyen Prof. Dr. Nisbet, “Yaban hayatı, dünya ekosistemlerinin ayrılmaz bir parçasıdır ve doğanın süreçlerine denge ve istikrar sağlar. Yabani hayatını korumanın amacı, bu türlerin hayatta kalmasını sağlamak ve insanları diğer türlerle sürdürülebilir bir şekilde yaşama konusunda eğitmektir” ifadelerini kullandı.

Çalıştay 29 Haziran’da Sona Erecek

Çalıştayda ayrıca OMÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Tütüncü de bir konuşma yaptı. Çalıştay, 29 Haziran’da sona erecek. (HABER MERKEZİ)